Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Araujo C.A.S.C.

#1 - Effects of sudden melon intake on ruminal parameters of non-adapted sheep, 36(5):378-382

Abstract in English:

ABSTRACT.- Oliveira F.L.C., Barrêto Júnior R.A., Minervino A.H.H., Tavares M.D., Vale R.G., Araújo C.A.S.C., Sousa R.S. & Ortolani E.L. 2016. Effects of sudden melon intake on ruminal parameters of non-adapted sheep. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(5):378-382. Departamento de Clínica Médica, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Av. Prof. Dr. Orlando Marques de Paiva 86, Cidade Universitária, São Paulo, SP 05508-270, Brazil. E-mail: ortolani@usp.br This study evaluated the effects of varying amounts of melon with high sugar content offered to sheep without prior melon experience and that were not adapted to consuming it. We used 12 eight-month-old, rumen-cannulated crossbred sheep weighing 25 kg each. The animals received a base diet of roughage, and then half were randomly selected to have 25% of their diet replaced with melon (G25%) and the other half had 75% of their diet replaced with melon (75%). Ruminal fluid was collected before administration of melon and at 0, 3, 6, 12, 18, and 24 h after the administration of the fruit. Sheep from the G25% group presented volatile fatty acid ruminal acidosis (sub-acute) between 3 and 6 h after consumption. This acidosis was characterized by a rumen pH slightly lower than 5.6, increased discrete L-lactic acid content, and increased redox potential (RP) and methylene blue redox (MBR) time of the ruminal fluid. The G75% group presented lactic ruminal acidosis at T6h, characterized by a rumen pH lower than 5.0, high lactate-L content, increased RP and MBR time, and increased ruminal fluid osmolarity. Therefore, offering large amounts of melon (75% of dry matter (DM)) is not recommended but 25% of DM of this fruit can be used safely.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Oliveira F.L.C., Barrêto Júnior R.A., Minervino A.H.H., Tavares M.D., Vale R.G., Araújo C.A.S.C., Sousa R.S. & Ortolani E.L. 2016. Effects of sudden melon intake on ruminal parameters of non-adapted sheep. [Efeitos da ingestão súbita de melão sobre os parâmetros ruminais de ovinos não adaptados.] Pesquisa Veterinária Brasileira 36(5):378-382. Departamento de Clínica Médica, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Av. Prof. Dr. Orlando Marques de Paiva 86, Cidade Universitária, São Paulo, SP 05508-270, Brazil. E-mail: ortolani@usp.br O presente estudo avaliou o efeito da adição à dieta de duas diferentes quantidades de melão com alto teor de açucares oferecidos subitamente à ovinos não adaptados. Foram utilizados 12 ovinos mestiços da raça Santa Inês, com 8 meses de idade e pesando cerca der 25 kg providos de cânula ruminal. Os animais recebiam dieta à base de volumoso e foram aleatoriamente divididos em dois grupos iguais que receberam 25 ou 75% de adição de melão picado à dieta. Foram coletadas amostras de conteúdo ruminal nos momentos zero e após 3, 6, 12, 18, e 24 horas da administração do melão. Ovinos do grupo G25% apresentaram acidose por ácido graxo voláteis (subaguda) entre 3 e 6 horas, caracterizada por pH ruminal ligeiramente abaixo de 5,6, aumento discreto na concentração de ácido láctico L e aumento do potencial redox (PR) e tempo de redução do azul de metileno (TRAM) do fluido ruminal. O grupo G75% apresentou acidose láctica ruminal com pH menor que 5,0, alta concentração de Lactato-L e aumento do PR e TRAM e da osmolaridade ruminal. Em conclusão, o oferecimento de grandes quantidades de melão (75% da MS) não é recomendado, mas 25% da MS desta fruta pode ser utilizada na dieta de ovinos com segurança.


#2 - Energetic and hormonal profile of Santa Ines ewes in the middle of gestation to postpartum, 34(12):1251-1257

Abstract in English:

ABSTRACT.- Araujo C.A.S.C., Nikolaus J.P., Morgado A.A., Monteiro B.M., Rodrigues F.A.M.L., Soares P.C. & Sucupira M.C.A. 2014. [Energetic and hormonal profile of Santa Ines ewes in the middle of gestation to postpartum.] Perfil energético e hormonal de ovelhas Santa Inês do terço médio da gestação ao pós-parto. Pesquisa Veterinária Brasileira 34(12):1249-1255. Departamento de Clínica Médica Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Av. Prof. Dr. Orlando Marques de Paiva 87, Cidade Universitária, São Paulo, SP 05508-270, Brazil. E-mail: carolcbpr@gmail.com Important physiological adaptations occur in the periparturient period; their failure predispose the ewe to metabolic diseases. Knowledge of normal changes makes an early recognition and treatment of mal functions possible and enables prevention of diseases and losses. The biochemical profile of Santa Ines ewes from the 88th day of gestation until 28 days after parturition was evaluated and compared to non pregnant controls. The ewes were divided in groups according to the number of fetuses: G0, non pregnant (10); G1, one (10); G2, two and three fetuses (14). All animals had their heart and respiratory rates as well as their ruminal motility recorded. Serum and plasma was analyzed for the following parameters: glucose, non esterified fatty acids (NEFA), beta hydroxibutyrate (BHB), T3, T4, insulin, glucagon and cortisol activities. Results showed changes in biochemical variables of energy and protein profile during pregnancy and parturition. During the last third of gestation, all ewes showed slightly increased NEFA, T3 and T4 levels when compared to non pregnant ewes. At lambing pregnant ewes, had higher glucose, NEFA and T3 levels. No significant differences on measured parameters comparing simple and multiple gestations were observed. Therefore, when there is adequate adaptation in this period of high metabolic challenge, biochemical parameters considered here are independent of the number of fetuses gestate and can be considered as reference values for a pregnant ewes from the middle third of gestation to first month postnatal period.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Araujo C.A.S.C., Nikolaus J.P., Morgado A.A., Monteiro B.M., Rodrigues F.A.M.L., Soares P.C. & Sucupira M.C.A. 2014. [Energetic and hormonal profile of Santa Ines ewes in the middle of gestation to postpartum.] Perfil energético e hormonal de ovelhas Santa Inês do terço médio da gestação ao pós-parto. Pesquisa Veterinária Brasileira 34(12):1249-1255. Departamento de Clínica Médica Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Av. Prof. Dr. Orlando Marques de Paiva 87, Cidade Universitária, São Paulo, SP 05508-270, Brazil. E-mail: carolcbpr@gmail.com No período periparto ocorrem importantes adequações fisiológicas que, se não forem efetivas predispõem a fêmea a enfermidades metabólicas. O conhecimento desta adaptação é relevante para que sejam implementadas, precocemente, medidas preventivas a poupar perdas produtivas. Com este objetivo foi avaliado o perfil energético e hormonal de ovelhas Santa Inês durante a gestação e puerpério. Foram utilizadas 10 ovelhas não gestantes (G0), 10 gestantes de um (G1) e 14 gestantes de dois e três fetos (G2). Foram avaliadas concentrações plasmáticas de glicose, ácidos graxos não esterificados (AGNE), betahidroxibutirato (BHB), e as concentrações séricas de insulina, glucagon, cortisol, triiodotironina (T3) e tiroxina (T4) a partir do 88º dia de gestação até o 28º dia pós-parto. No terço final de gestação, ovelhas gestantes apresentaram maiores concentrações de AGNE, T3 e T4 que as ovelhas não gestantes. No momento do parto foram observadas maiores concentrações de glicose, AGNE e T3 para todas as ovelhas gestantes em relação às não gestantes. Não houve diferença entre as ovelhas gestantes de um, dois ou três fetos. As diferenças observadas ocorreram apenas entre ovelhas gestantes e as vazias. Portanto, quando há adequada adaptação neste período de elevado desafio metabólico, os parâmetros bioquímicos aqui considerados independem do número de fetos gestados e podem ser considerados como valores de referência para ovelhas gestantes de um feto ou mais fetos do terço médio de gestação ao primeiro mês pós-parto.


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